domingo, 16 de octubre de 2011

Els Rajolars d'Oliva, memòria d'un passat. Introducció

Els rajolars d'Oliva han tingut una importància molt gran per a la nostra ciutat, ja que van generar durant dècades, molts llocs de treball. És degut a aquestes fàbriques que va vindre gent d'altres llocs d'Espanya on hi havia poca feina, sobretot als anys 50-60, per a treballar als rajolars, ja que era necessària molta mà d'obra en aquells processos de fabricació de la rajola.
Per això podem dir que han contribuït al desenvolupament d'Oliva i que formen part de la seua història.

Concentrats la major part al Passeig que rep el nom d'estes indústries, Passeig dels Rajolars, van formar el primer polígon industrial com a tal de tota la comarca de la Safor.
També cal recordar que, a més dels rajolars situats al Passeig del Rajolars, també hi ha dos més situats en altres llocs d'Oliva.

Quasi hem perdut tota esta tradició rajolera, quedant en estos moments sols dos fàbriques de ceràmica a tot Oliva, en les quals han deixat de fabricar rajola passant a la fabricació de taulells. Altres rajolars s'han reconvertit, aprofitant les naus, en altre tipus d'indústria (tallers metal·lúrgics, centre de jardineria, fusteria, magatzem, etc.) i altres rajolars estàn abandonats.

A dia de vuí es conserven totes les monumentals ximeneres, un total de deu, que servien per extraure el fum produït per la cocció de la rajola. També queda algún rajolar en lamentable estat d'abandó.

Han format part de la vida de moltes famílies, hi queden molts records, formen part del paisatge d'Oliva sent les seues ximeneres tot un emblema.

Es per tot açò que el record d'estos rajolars, aixi com tot el que encara queda, es mereix un respete i un esforç per conservar-lo.

Hem cregut convenient crear un lloc per a aportar tota classe de temes relacionats amb els Rajolars d'Oliva: relats, històries, documents, fotografies antigues i actuals, etc. Tots esteu convidats a participar-hi, tota aportació serà benvinguda.
També es poden fer aportacions sobre altres rejolars situats en altres llocs d'Oliva que no siguen del "Passeig dels Rajolars", així com d'altres indústries auxiliars o empreses que tingueren algún tipus de relació com puguen ser: les mines, tallers de reparació o construcció de màquinària, empreses mantenidores, obrers, electricistes, llanterners, ferrers, clients, proveïdors, etc.

Obrim aquest Blog dedicat a l'estudi dels Rajolars d'Oliva.

Esperem que vos agrade i participeu en este projecte.

Salutacions

2 comentarios:

  1. Hola Tovó estic molt interesat en els rajolars d'Oliva i estic preparant un projecte de documental. M'agradaría posarme en contacte amb vosté.
    Gracies

    ResponderEliminar
  2. El meu mail es:

    rpeiromorell@yahoo.es

    ResponderEliminar